Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Olvass róla!

Valentin, a szeretetünnep


Közeledik Valentin nap, de csak kevesen tudják, hogy honnan is ered ez az ünnep. A nyugatról érkező ünnep a „szerelmesek napja”, ami Szent Bálintnak köszönhető, ő ugyanis a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje (de az epilepsziásoké és a hasfájósaké is). 

Esztergomi lelkész-írónő fogalmazta mesekönyvbe kisfia születését

Apáti Gabriella református lelkész, a Kisöcsém született című kötetéről beszélgetett Schmöltz Margit könyvtárigazgatóval december 13-án Esztergomban. A saját maga által illusztrált könyv szerzője mesélt a kötet keletkezésének történetéről. (az interjú eredetileg megjelent a kemma.hu-n, a portál engedélyével átvéve)

A társkeresésről olyan keveset beszélünk

Itt élnek közöttünk azok, akik egyedül vannak, magányosak. Ők csak magukra számíthatnak a hétköznapokban, egyedül intézik a dolgaikat, társtalanul töltik az estéiket. Nekik nincs, akivel átbeszéljék a napot, és nincs, akivel egy nehéz nap után összebújhatnak. Nők és férfiak, akiken nem látjuk, hogy mennyire nehéz, mert mosolyognak, mert nem mutatják a világnak, hogy mennyire rossz, és csak akkor sírnak, amikor magukra zárják az ajtót. 

A fájdalmas glutén

Aki már találkozott a gluténérzékenységgel, tudja, hogy nem egyszerű vele az élet. Nemcsak az ételek minősége más, mint a többiek által fogyasztható ételeké, hanem óvatosságra és fegyelmezettségre tanít minden arra érzékenyt. A gluténra érzékeny ugyanis nem mondhatja, hogy csak egy falatot eszem abból, mert az az egy falat is nagyon komoly károkat okozhat a bélrendszerben. Sőt kerülnie kell mindenféle érintkezést a búzaliszttel, a gluténérzékeny családtagnak külön vágódeszkát és saját edényeket kell rendszeresíteni.

Milyen filmet forgatott volna Fellini, ha olvassa a Fellini-villa klubot?

A Fellini-villa klub eseményei jóval Federico Fellini halála után zajlanak, három nő útját járjuk be, akik saját életük válságából különféleképpen keresik a kiutat. Fellini filmjeit, azt mondják, mindig jellemzi egyfajta megértés, szánalom és együttérzés is. Ha elolvasta volna ezt a regényt, bizonyára ezeket mind megjeleníti a filmben. A három főszereplő sorsa egy ponton találkozik, mert barátok lévén egy közös vállalkozásba kezdenek, társkereső klubot alapítanak, amelynek működtetése során ugyanúgy botladoznak, mint saját magánéletük mindennapjaiban. A hétköznapi sorsok nem hétköznapi történései pedig felkeltik egy rendező érdeklődését.